Investigating forms of presentation of the Artistí Book.

The book on the table. /// The closed archives. /// The book in a box. /// The open archives. ///
The book on the shelves. /// The book underfoot. /// The book on the ground.
/// The book in an intimate space. /// The book as installation. /// The book in a working space. ///
The book as an object to walk around. /// The book as a concept for a space.

close

programme: [in]visible # 01.
May 16st - June 13st 2009
open: friday-monday 12am-4pm and by appointment.


directions and address.
next presentation: Frans Baake


Frans BaakeFrans BaakeFrans BaakeFrans Baake

Frans Baake studied Graphics at the Academy of Fine Arts AKI in Enschede, The Netherlands. Afterwards he followed a course at the Rijksakademie in Amsterdam. Travelling to islands means a source for inspiration to him. During these voyages he is making sketches, photographs and notes. Visits to f.i. Aleutians, Falklands, St. Pierre & Miquelon, Iceland and Tierra del Fuego are giving him the opportunity to make Graphics and Artistís Books, which he often prints and binds by himself and publishes in a small edition. Books and prints containing photographs, woodcuts, collages, texts and associations. It is mainly the shape of forms of the landscape that attracts him.


For an extended view of exhibitions, publications and collections please have a look at: www.fransbaake.nl.
vooruitblik: Helga Kos


Helga Kos Helga Kos

'Ode aan de Kolossale Zon', een kunstenaarsboek van Helga Kos

'Ode aan de Kolossale Zon' is geïnspireerd op het muziekstuk 'Last Poems of Wallace Stevens' van Ned Rorem. Rorem is een hedendaagse componist die in Amerika o.a. bekend is door de grote hoeveelheid liederen die hij heeft gecomponeerd. Stevens wordt gerekend tot de grootste dichters van de twintigste eeuw. Zijn raadselachtige en tegelijk zeer beeldende gedichten hebben vaak de relatie tussen werkelijkheid en verbeelding als thema.

lees verder.verberg content.

Kos: Mijn eigen ideeën over de verbeelding van werkelijkheid en herinneringen zijn verwant aan Stevens opvattingen. Dit daagde me uit om aan Stevens' poëzie en Rorems muziek een derde, beeldende, laag te verbinden.
Rorems muziekstuk bestaat uit negen delen, die onderling sterk verschillen in klankkleur, maat, tempo en ritme. Sopraan, cello en piano komen in veel verschillende combinaties van belangrijkheid voor. Terugkerende muzikale thema's verbinden de losse delen. In het boek werk ik op een vergelijkbare manier met beeld. Het boek bestaat uit drie semi-permanent gekoppelde banden, die ook naast elkaar te zien zijn. Zo kunnen verbindingen gelegd worden naar de verschillende beeldthema's die in de drie delen terugkeren.

Het kunstenaarsboek is een op zichzelf staand kunstwerk. Maar de toevoeging van de muziek CD maakt het mogelijk om de beleving van de 'kijker' te verdiepen en hem zo mee te voeren in de gelaagdheid, complexiteit en muzikaliteit van dit interdisciplinaire project. Doordat de CD met de muziek in het boek is gevoegd wordt het de toeschouwer mogelijk gemaakt om drie disciplines (beeld, tekst en muziek) gelijktijdig te ervaren.


Het boek is een gezamenlijke uitgave van kamermuziekgezelschap Wendingen, Amsterdam; Helga Kos, Amsterdam en Galerie Samuel Lallouz, Montreal, Canada.
Het bestaat uit drie banden, die semi-permanent aan elkaar gekoppeld zijn met klittenband:
156 pagina's grafiek van Helga Kos, en de CD van 'Last Poems of Wallace Stevens', uitgevoerd door Wendingen. Typografie Josje Pollmann.
Oplage, genummerd en gesigneerd, 288 exemplaren. Prijs 1500 euro.


Voor verdere informatie: www.HelgaKos.nl 020- 6442562 helgakos@xs4all.nl
next presentation: Rikhardinkatu Library Finland Emmi Martin


Rikhardinkatu Library Finland Emmi MartinRikhardinkatu Library Finland Emmi MartinRikhardinkatu Library Finland Emmi Martin

more information: rikart.lib.hel.fi/ and www.lib.hel.fi/en-GB/rikhardinkatu/kuvia/