Een onderzoek naar presentatievormen
van het kunstenaarsboek.

Het boek op de leestafel. /// Het gesloten archief. /// Het boek in een doos. /// Het open archief. ///
Het boek in de schappen. /// Het boek letterlijk betreden. /// Het boek op de grond onder ijzeren platen.
/// Het boek in een intieme ruimte. /// Het boek als installatie in 2 aangrenzende ruimtes. /// Het boek
in een werkruimte. /// Het boek als object waar je langs loopt. /// Het boek als concept voor een ruimte.

close

Persbericht: Project [in]visible ontsluit
het museale boek


Archief Synergie presenteert op 9 mei de 6e fase van het project [in]visible. Hierin wordt onderzocht of musea en galeries het kunstenaarsboek niet op een andere manier kunnen presenteren dan op de klassieke: in een vitrine of als glaswand van bladzijdes. Het kunstenaarsboek is door de huidige presentatievormen slechts voor een miniem deel toegankelijk voor het publiek. ‘Alsof je slechts één stukje van de Nachtwacht mag zien; de rest is alleen toegankelijk voor de wetenschap,’ zegt Harry Pattynama, medeoprichter van Archief Synergie. Diverse musea hebben al interesse getoond.


Op zondag 9 mei krijgt Startel de ruimte hun visie op de ontsluiting van het museale boek te presenteren. Startel toont THE MEANING OF LIFE. Het is een persoonlijk document, een beelddagboek dat losbladig is omdat het presenteren van het Kunstenaarsboek problematisch is. Het is een enkel uniek exemplaar, wat bij voorkeur niet aangeraakt kan worden. Bij de presentatie in de Archief Synergieruimte zullen alle losse delen over de gehele ruimte worden neer gelegd en blijvend worden geactualiseerd. Open en bloot, los in de ruimte, het leven in al haar kwetsbaarheid: THE MEANING OF LIFE.
‘Irma van der Zande (de andere duohelft van Archief Synergie) en ik willen ons laten verrassen door de kunstenaars en de reacties van het publiek. Hoe gaan zij met de boeken om, durven zij eraan te komen?’ Overigens blijft de presentatie t/m 6 juni te bezichtigen.

Na 6 juni komt Archief Synergie met een nieuw model voor de museale presentatie van het kunstenaarsboek. Dat wordt vervolgens aangeboden aan instellingen die kunstenaarsboeken presenteren. Dit model, “HET SPIEGELARCHIEF”, wordt een autonome installatie, een vorm voor het ontsluiten van Kunstenaarsboeken.


[in]visible wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst te Amsterdam.Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst te Amsterdam


Publiek en pers is welkom op zondag 9 mei van 16-18 uur. Startel presenteert dan hun visie. Hun werk is nog t/m 6 juni te bezichtigen op zaterdag en zondag tussen 12-16 uur en op afspraak.


Voor informatie en interviews kunt u Harry Pattynama bellen:
020-470.50.49 of 06-44.64.22.00.


Archief Synergie
Oude Haagseweg 69-a-1
1066 DC Amsterdam
T: 020 470 50 49
W: www.archiefsynergie.nl
E: synergie@hetnet.nl