Een onderzoek naar presentatievormen
van het kunstenaarsboek.

Het boek op de leestafel. /// Het gesloten archief. /// Het boek in een doos. /// Het open archief. ///
Het boek in de schappen. /// Het boek letterlijk betreden. /// Het boek op de grond onder ijzeren platen.
/// Het boek in een intieme ruimte. /// Het boek als installatie in 2 aangrenzende ruimtes. /// Het boek
in een werkruimte. /// Het boek als object waar je langs loopt. /// Het boek als concept voor een ruimte.

close

deelnemer: Olof Kangas [#2.]


Olof KangasOlof KangasOlof KangasOlof KangasOlof KangasOlof KangasOlof KangasOlof KangasOlof Kangas

Kunstenaarsboeken van Olof Kangas

Fins kunstenaar Olof Kangas leeft en werkt in Helsinki. Hij heeft deelgenomen aan verschillende tentoonstellingen in Finland en in het buitenland. Onlangs nam hij deel aan de 5e Internationale Artists’ Books Triënnale in Vilnius, Litouwen.

lees verder.verberg content.

Over zijn boekwerken zegt hij het volgende:

“Meer dan 20 jaar geleden begon ik te werken met kunstenaarsboeken. Al in de jaren zeventig las ik over deze bijzondere vorm van kunst en ik heb veel afbeeldingen en tentoonstellingen gezien. In het begin van de jaren tachtig begon ik mijn eigen boeken te maken. Ik werk met unieke boeken, d.w.z. er is er maar één van. Er zijn mensen die denken dat je niet in een boek mag snijden en dat je er geen misbruik van mag maken. Gewoonlijk begin ik te werken met oude boeken die niemand meer leest.

Ik probeer ze van hun dood te redden en ze een nieuw leven te geven, een nieuw lichaam. De ‘ziel’ van een boek wordt getransformeerd in een beeldende ziel die herboren wordt in een nieuw boek-lichaam. ‘Re-inbiblio’ zou je dat kunnen noemen. Soms is het het vorige leven van het boek dat me inspireert. In dat geval blijven de tekst en afbeeldingen bestaan.

Cijfers, papierstructuren, objecten uit de natuur, collages en verf zijn de materialen waar ik veelal mee werk. Soms geeft licht een extra dimensie aan het boek. Het hele leven is een lange reis door uiterlijke landschappen, door innerlijke niveaus van dromen en het onderbewustzijn.

Wanneer ik begin aan een boek vangt er een nieuwe episode aan: een lang pad op weg naar het onbekende.

Onderweg veranderen de kunstenaar en het boek. Zowel de kunstenaar als de beschouwer komen elkaar tegen door het kunstwerk en vervolgen hun weg, ieder in hun eigen richting…”