Een onderzoek naar presentatievormen
van het kunstenaarsboek.

Het boek op de leestafel. /// Het gesloten archief. /// Het boek in een doos. /// Het open archief. ///
Het boek in de schappen. /// Het boek letterlijk betreden. /// Het boek op de grond onder ijzeren platen.
/// Het boek in een intieme ruimte. /// Het boek als installatie in 2 aangrenzende ruimtes. /// Het boek
in een werkruimte. /// Het boek als object waar je langs loopt. /// Het boek als concept voor een ruimte.

close

deelnemer: Matthias Tharang [# 03].


Matthias TharangMatthias TharangMatthias Tharang

Het werk >Per Aspera Ad Astra#2< is een collectie van telefoonnummers van de 193 erkende regeringen in de wereld, samengebonden in een A0 telefoonboek, en begeleidt door een geluidsinstallatie van opnames van elke regering's reactie op het spelen van krijgshaftige muziek.

lees verder.verberg content.

Evenals een uitgebreid onderzoek om de telefoonnummers van wereldwijde regeerders te verzamelen, is de installatie een resultaat van een intens verlangen om in direct contact te treden met de controle centra van macht. Verder, is het de voortzetting van de installatie >Per Aspera Ad Astra#1<, letterlijk vertaald als “Door Ontbering naar de Sterren”. In tegenstelling tot de moeiteloze lichtheid van het omslaan van een bijna gewichtloze bladzijde, die de ernst van een presidentieel kantoor bevat, is het besluit om die verzameling te presenteren in een boek gebonden op het monumentale formaat van A0 (119cm x 84cm) een voortvloeisel uit het willen overbrengen van het onbereikbare belang van deze regerende residenties in een pseudo-sacrale verschijning, en daarbij een sculpturaal zware kwaliteit te creëren.

Aan elke zijde van het boek worden, het kapitaal, het kantoor en het telefoonnummer van elk machtscentrum gepresenteerd in een lettertype ontworpen door Matthew Carter naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de uitvinding van de telefoon. Terwijl het de meest alledaagse telefoon letter aan het worden is dankzij zijn uitstekende leesbaarheid- zelfs wanneer er snelle printtechnieken op goedkoop papier gebruikt worden- communiceert het lettertype de eenvoud en de directheid van massamedia productie wederom in contrast tot de schijnbaar belangrijke waarde van de inhoud.

De bijbehorende geluidsinstallatie van het audioboek is de volbrenging van de verzameling, door de 193 regeringen van de wereld op te bellen, terwijl Emil Laukien's bombastische militaire mars “Durch Nacht zum Licht” luidruchtig door de telefoon van de ontvanger speelt.

Vergelijkbaar met het sculpturale, overmatige gewicht van het boek (in tegenstelling tot het luchtig door de pagina's bladeren) gaat het gemak en de kortstondigheid van het bellen van een telefoonnummer een conflict aan met de onstuimige kwaliteit van de muziek. >Per Aspera Ad Astra #2< wordt uiteindelijk een absurde geluidssculptuur, die de onverwachte en gevarieerde reacties aftapt van de presidentiele hoofdkwartieren op de verstorende marsmuziek.

Matthias Tharang (Dresden, 1980) studeerde fotografie aan de Zürcher Hochschule der Künste in Zwitserland en de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij leeft en werkt in Amsterdam, is zijn afhankelijkheid van specifieke media kwijtgeraakt, en voert zijn werk uit op basis van ideeën en concepten, die verschillende vormen van realisatie combineren.


www.matthiastharang.com