Een onderzoek naar presentatievormen
van het kunstenaarsboek.

Het boek op de leestafel. /// Het gesloten archief. /// Het boek in een doos. /// Het open archief. ///
Het boek in de schappen. /// Het boek letterlijk betreden. /// Het boek op de grond onder ijzeren platen.
/// Het boek in een intieme ruimte. /// Het boek als installatie in 2 aangrenzende ruimtes. /// Het boek
in een werkruimte. /// Het boek als object waar je langs loopt. /// Het boek als concept voor een ruimte.

close

deelnemer: Helga Kos [# 05]


Helga KosHelga Kos

'Ode aan de Kolossale Zon', een kunstenaarsboek van Helga Kos

'Ode aan de Kolossale Zon' is geïnspireerd op het muziekstuk 'Last Poems of Wallace Stevens' van Ned Rorem. Rorem is een hedendaagse componist die in Amerika o.a. bekend is door de grote hoeveelheid liederen die hij heeft gecomponeerd. Stevens wordt gerekend tot de grootste dichters van de twintigste eeuw. Zijn raadselachtige en tegelijk zeer beeldende gedichten hebben vaak de relatie tussen werkelijkheid en verbeelding als thema.

lees verder.verberg content.

Kos: Mijn eigen ideeën over de verbeelding van werkelijkheid en herinneringen zijn verwant aan Stevens opvattingen. Dit daagde me uit om aan Stevens' poëzie en Rorems muziek een derde, beeldende, laag te verbinden.
Rorems muziekstuk bestaat uit negen delen, die onderling sterk verschillen in klankkleur, maat, tempo en ritme. Sopraan, cello en piano komen in veel verschillende combinaties van belangrijkheid voor. Terugkerende muzikale thema's verbinden de losse delen. In het boek werk ik op een vergelijkbare manier met beeld. Het boek bestaat uit drie semi-permanent gekoppelde banden, die ook naast elkaar te zien zijn. Zo kunnen verbindingen gelegd worden naar de verschillende beeldthema's die in de drie delen terugkeren.

Het kunstenaarsboek is een op zichzelf staand kunstwerk. Maar de toevoeging van de muziek CD maakt het mogelijk om de beleving van de 'kijker' te verdiepen en hem zo mee te voeren in de gelaagdheid, complexiteit en muzikaliteit van dit interdisciplinaire project. Doordat de CD met de muziek in het boek is gevoegd wordt het de toeschouwer mogelijk gemaakt om drie disciplines (beeld, tekst en muziek) gelijktijdig te ervaren.


Het boek is een gezamenlijke uitgave van kamermuziekgezelschap Wendingen, Amsterdam; Helga Kos, Amsterdam en Galerie Samuel Lallouz, Montreal, Canada.
Het bestaat uit drie banden, die semi-permanent aan elkaar gekoppeld zijn met klittenband:
156 pagina's grafiek van Helga Kos, en de CD van 'Last Poems of Wallace Stevens', uitgevoerd door Wendingen. Typografie Josje Pollmann.
Oplage, genummerd en gesigneerd, 288 exemplaren. Prijs 1500 euro.


Voor verdere informatie: www.HelgaKos.nl 020- 6442562 helgakos@xs4all.nl

s