Een onderzoek naar presentatievormen
van het kunstenaarsboek.

Het boek op de leestafel. /// Het gesloten archief. /// Het boek in een doos. /// Het open archief. ///
Het boek in de schappen. /// Het boek letterlijk betreden. /// Het boek op de grond onder ijzeren platen.
/// Het boek in een intieme ruimte. /// Het boek als installatie in 2 aangrenzende ruimtes. /// Het boek
in een werkruimte. /// Het boek als object waar je langs loopt. /// Het boek als concept voor een ruimte.

close

deelnemer: Frans Baake [# 02]


Frans BaakeFrans BaakeFrans BaakeFrans BaakeFrans BaakeFrans BaakeFrans Baake

Kunstenaarsboeken van Frans Baake

Frans Baake (Stad-Delden 1958) volgde de opleiding grafisch ontwerpen en vrije grafiek aan de Akademie voor Beeldende Kunst AKI te Enschede. Daarna studeerde hij een jaar aan de afdeling vrije grafiek van de Rijksakademie te Amsterdam.

lees verder.verberg content.

Sinds jaren maakt Frans Baake reizen naar eilanden, voornamelijk mistige en winderige. Op reis maakt hij schetsen, foto’s, notities. Naar aanleiding van die bezoeken maakt hij grafiek en kunstenaarsboeken, die hij in een kleine oplage vaak zelf drukt, inbindt en uitgeeft. Boeken en prenten met foto’s, houtsneden, collages, teksten, associaties. Het is voornamelijk het kale, naakte landschap dat hem aanspreekt. Op de Aleoeten, gelegen in de Beringzee en behorend tot de staat Alaska, vond hij een zogoed als verdwenen cultuur, met een mengeling van Inuit- en Russische invloeden, gestoken in een Amerikaanse jas. De Falklands bezocht hij 10 jaar na de Argentijnse inval. Wat hem intrigeerde was de afstand van de eilandengroep tot het moederland Engeland. Het eiland Miquelon, behorend tot het Franse overzeese gebiedsdeel St. Pierre & Miquelon, is verbonden met het eiland Langlade. Beiden worden verbonden door een zandstrook waarop in de loop der eeuwen schepen strandden: een scheepskerkhof. Rathlin Island, het enige bewoonde eilandje behorend tot Noord-Ierland, werd door hem bezocht vanwege het welhaast vergeten feit dat vanaf hier het allereerste overzeese radiosignaal verzonden werd door Marconi in 1898. Zo heeft ieder eiland voor hem een eigen betekenis. Februari 2002 bezocht hij enkele eilanden van de Azoren, gelegen in de Atlantische Oceaan tussen Portugal en Newfoundland, Canada. Artikelen over deze en andere eilanden verschenen in enkele reistijdschriften. De boeken zijn inmiddels terechtgekomen in (inter)nationale museale collecties.

In de door hem vervaardigde boeken maakt hij altijd gebruik van een sobere beeldtaal. Al het overbodige wordt achterwege gelaten. De boekdruk-techniek komt hierin het meest tegemoet: iets drukt af of juist niet. De boeken ontstaan niet met een van te voren opgezet plan. De foto’s worden op analoge wijze gemaakt. Ze moeten voor een tijdje vergeten worden, om vervolgens op het juiste moment hun bestemming te vinden. Digitale fotografie past hij daarom niet toe. Gegeven is dat uit iedere reis ‘iets’ voort moet komen, al is het geen gegeven dat het een boek moet zijn. Vaak ontstaat er wel iets op soortgelijke wijze. Het kan ook zijn dat foto’s jarenlang in het archief zitten en dan samengevoegd worden in een passende uitgave. De boeken gaan niet direct over het betreffende eiland of landschap. Het zijn meer conceptmatige uitgangspunten die gehanteerd worden. Zijn voorliefde voor het begrip ‘oplage’ laat hij ook meerdere keren naar voren komen, door bv. verschillende identieke in off-set bedrukte vellen in zijn boeken te verwerken. De boeken worden regelmatig tijdens verschillende (groeps)exposities getoond, de laatste jaren meer en meer bij internationale manifestaties.


Voor een overzicht van exposities, verschenenen boekwerken en collecties zie: www.fransbaake.nl.